Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η μυστηριώδης καταγωγή του ανθρώπου


Τον Φεβρουάριο του 1996 το βιβλίο μου. Απαγορευμένη Αρχαιολογία (Forbidden Archeology), παρουσιάστηκε σε ένα ειδικό αφιέρωμα του τηλεοπτικού καναλιού NBC, το οποίο λεγόταν "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου" (The Mysterious Origins of Man). 

Η παραγωγή και η σκηνοθεσία έγινε από τον Μπιλ Κόουτ (Bill Cote) και τους συνεργάτες του. Το τηλεοπτικό αυτό πρόγραμμα το είδαν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και προκάλεσε εξαιρετικά παθιασμένες, αρνητικές αντιδράσεις από τον επιστημονικό κόσμο ο οποίος σοκαρίστηκε από τις τεκμηριωμένες αποδείξεις του προγράμματος για την πανάρχαια καταγωγή του ανθρώπινου είδους.





Η φύση αυτής της αντίδρασης μας λέει πολλά για την κατεστημένη επιστήμη. Κανονικά, μαθαίνουμε ότι οι επιστήμονες δεν είναι προσκολλημένοι σε κάποια συγκεκριμένη θεωρία και ότι είναι πάντα έτοιμοι να αλλάξουν τις ιδέες τους όταν αντιμετωπίζουν νέα στοιχεία. Αλλά οι αντιδράσεις του επιστημονικού κατεστημένου στην εκπομπή "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου" μας αποδεικνύουν ότι αυτό δεν αληθεύει πάντοτε.

Η εκπομπή απο το NBC... Δυστυχώς δεν υπάρχει με ελληνικούς υπότιτλους. Όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει ας το μεταφράσει..



Πριν αναλύσω τις αντιδράσεις των επιστημόνων στην εκπομπή, θέλω να τοποθετήσω όλα αυτά σε ένα πλαίσιο, δείχνοντας την σχέση των αρχαιολογικών ευρημάτων του προγράμματος με την θεωρία των αρχαίων αστροναυτών.

Σύμφωνα με τις καθιερωμένες επιστημονικές θεωρίες, οι άνθρωποι, όπως εμείς, εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στον πλανήτη, πριν από 100.000 χρόνια περίπου. Προηγουμένως υπήρχαν μόνο πιθηκοειδείς άνθρωποι, οι προγονοί μας, οι οποίοι εμφανίστηκαν πριν από τέσσερα με πέντε εκατομ μύρια χρόνια. 

Οι πρώτοι πίθηκοι και μαϊμούδες θα πρέπει να εμφανίστηκαν περίπου 40 με 50 εκατομμύρια χρόνια πριν και η ίδια η ζωή εμφανίστηκε δύο με τρία δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Μας έχουν πει ότι όλες οι φυσικές απο δείξεις που έχουν ανακαλυφτεί από τους επιστήμονες, υποστηρίζουν αυτό το σενάριο. Αλλά στο βιβλίο μου (που έγραψα μαζί με τον Ρίτσαρντ Τόμσον (Richard Thomson)) έχω καταγράψει χιλιάδες περιπτώσεις οι οποίες δείχνουν ότι οι άνθρωποι σαν εμάς υπήρχαν σε αυτόν τον πλανήτη εδω και δύο ή τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτό συμφωνεί και με τις ιστορικές καταγραφές που έχουν βρεθεί στα αρχαία Σανσκριτικά κείμενα της Ινδίας. Σαν μέλος του Ινστιτούτου Μπακτιβεντάντα (ο κλάδος των επιστημονικών μελετών της Διεθνούς Ένωσης Συνειδητότητας Κρίσνα) μελετώ αυτά τα κείμενα πάνω από 20 χρόνια και ανακάλυψα ότι έχουν πολλά ακριβή στοιχεία για την πραγματική ιστορία της καταγωγής και της παλαιότητας του ανθρώπινου είδους.

Δεν θα δώσω λεπτομερή περιγραφή των αρχαιολογικών ευρημάτων που παρουσιάζονται στο βιβλίο μου. Μίλησα γι αυτά στο τελευταίο συνέδριο στην Βέρνη, στην Ελβετία. Σήμερα θέλω να εστιάσω στο πως αυτά τα στοιχεία σχετίζονται με την θεωρία των αρχαίων αστροναυτών. Εάν, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, τα ανθρώπινα πλάσματα υπάρχουν σε αυτό τον πλανήτη για πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, αυτό καταρρίπτει κάθε Δαρβινική θεωρία της εξέλιξης για την καταγωγή των ανθρώπων, την θεωρία που ισχύει σήμερα. Κατά την γνώμη μου, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε μια εξωγήινη εξήγηση για την παρουσία μας εδώ στην Γη.

Τα αρχαία Σανσκριτικά κείμενα της Ινδίας δεν μιλάνε μόνο για μια αρχαία ανθρώπινη παρουσία πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Μιλάνε επίσης για ανθρωποειδή πλάσματα από άλλα μέρη του σύμπαντος που ταξίδεψαν με ένα διαστημόπλοιο, γνωστού σαν "βιμάνα" (vimana). 

Στο Μπαγκαβάτα Πουράνα (Bhagavata Purana) - επίσης γνωστό και σαν Σρίμαντ Μπαγκαβατάμ (Shrimad Bhagavatam) - μαθαίνουμε ότι ο Σίβα και η Παρβάτι κάθονταν κάποτε σε μια συγκέντρωση σοφών όταν ο Βασιλιάς Χιτοακέτου. (Chitraketu) πέταξε από πάνω τους με το βιμάνα του, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι σε κάποιον άλλο πλανήτη. 

Έχει ενδιαφέρον να προσέξουμε ότι ο Σίβα και η σύζυγος του θεωρούνται θεοί, ενώ ο Βασιλιάς Χιτρακέτου ο οποίος ασχολείτο με διαπλανητικά ταξίδια με το βιμάνα του, ήταν άνθρωπος, προερχόμενος από την Γη. Με άλλα λόγια, το αρχαίο Σανσκριτικό κείμενο κάνει έναν ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ των ανθρώπων που ταξίδευαν στο διάστημα και των θεών. 

Αυτό είναι σχετικό με την θεωρία των αρχαίων αστροναυτών, η οποία συνολικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλες οι περιγραφές των θεών στα αρχαία γραπτά αντιπροσωπεύουν τις προσπάθειες των ανθρώπων της αρχαιότητας να μεταφράσουν την εμπειρία που είχαν, δηλαδή την εμπειρία της θέασης πραγματικών ανθρωπόμορφων επισκεπτών από το διάστημα. Αυτοί οι επισκέπτες ερμηνεύονταν ως μυθικά υπερφυσικά όντα (θεοί).

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην γίνουμε θύματα μια ψεύτικης διχοτόμησης. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο πιθανότητες, είναι δελεαστικό να σκεφτούμε ότι, είτε "αυτή" πρέπει να είναι αληθινή, είτε η"άλλη". Με άλλα λόγια, ή υπήρξαν αρχαίοι αστροναύτες, ή θεοί. Αλλά μπορεί να είναι αλήθεια και τα δύο. Οι αρχαίοι άνθρωποι μπορεί να συνάντησαν και αστροναύτες (ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν εξελιγμένη τεχνολογία για διαπλανητικά ταξίδια) και θεούς (υπερφυσικά όντα, και μ' αυτό εννοώ πλάσματα από περιοχές της φύσης που κανονικά δεν είναι προσβάσιμες από ανθρώπους της Γης). 

Αυτό μας υποδηλώνουν τα αρχαία Σανσκριτικά κείμενα. Νωρίτερα αυτόν τον αιώνα, όταν οι άνθρωποι των πρωτόγονων φυλών συνάντησαν τους Δυτικούς να έρχονται από τον ουρανό με αεροπλάνα γεμάτα από πολύτιμα αγαθά, άρχισαν να φτιάχνουν συστήματα λατρείας γύρω από αυτή την εμπειρία, μεταφράζοντας την πραγματική τεχνολογία ως κάτι μυθικό και υπερφυσικό. Το ίδιο επίσης θα πρέπει να συνέβη και κατά το παρελθόν. Αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μεταφράζουμε αυτόματα όλες τις περιγραφές για το υπερφυσικό στα αρχαία κείμενα σε κάτι που να ταιριάζει με τις σύγχρονες τεχνολογικές μας εμπειρίες. Θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στην πιθανότητα ότι, στην αρχαιότητα, την Γη επισκέφθηκαν και αστροναύτες και θεοί.

Σύμφωνα με τα αρχαία Σανσκριτικά ινδικά κείμενα, οι άνθρωποι πάνω σε αυτόν τον πλανήτη προήλθαν από μια διαδικασία κληρονομικής μεταβίβασης χαρακτηριστικών με κάποιες διαφοροποιήσεις. Η διαδικασία αυτή έχει κάτι κοινό με τον Δαρβινισμό, ο οποίος θεωρεί επίσης σαν δεδομένη την διαδικασία κληρονομικής μεταβίβασης χαρακτηριστικών -με διαφοροποιήσεις.
Αλλά, η διαδικασία που περιγράφεται σ' αυτά τα κείμενα είναι έξυπνα διαμορφωμένη. 

Δεν μας περιγράφουν μόνο αρχαίους ανθρώπινους πολιτισμούς και ανθρώπους που ταξιδεύουν στο διάστημα, αλλά και μερικούς πολύ ενδιαφέροντες γενετικούς χειρισμούς και διαφοροποιήσεις της κανονικής αναπαραγωγικής διαδικασίας. Πράγματα όπως παιδιά του σωλήνα, κλονισμός και γενετική μηχανική δεν είναι καινούρια. Υπήρχαν και στην αρχαία εποχή και οι εφαρμογές αυτές δεν περιορίζονταν στην Γη: ήταν δια πλανητικές. Σε δύο χρόνια από τώρα, στην επόμενη παγκόσμια διάσκεψη στην Κολονία, στην Γερμανία, θα σας μιλήσω γι αυτό. Η διαδικασία αυτή, της καθοδηγούμενης αναπαραγωγικής τροποποίησης, είναι και το θέμα του επόμενου μου βιβλίου, το οποίο θα έχει τίτλο "Ανθρώπινος Εκφυλισμός" (Human Devolution).

Όλα αυτά καταλήγουν στο ότι οι Δαρβινικές εξηγήσεις για την καταγωγή του ανθρώπου δεν είναι ικανοποιητικές. Η ίδια η ύπαρξη των αρχαίων αστροναυτών θέτει μια ισχυρή πρόκληση για την Δαρβινική ιδέα της ανθρώπινης καταγωγής. Η θεωρία των αρχαίων αστροναυτών μας λέει ότι, οι άνθρωποι αυτού του πλανήτη, δέχθηκαν στο μακρινό παρελθόν την επίσκεψη ανθρωποειδών πλασμάτων από άλλους πλανήτες. Ας εξετάσουμε προσεκτικά τις συνέπειες αυτής της θεωρίας.
Σύμφωνα με τον Δαρβινισμό, η δομή των φυσικών σωμάτων είναι κωδικοποιημένη στο DNA των κυττάρων του σώματος. Για να αλλάξει η δομή του σώματος θα πρέπει να αλλάξει το DNA.

Λέγεται ότι οι αλλαγές αυτές είναι τυχαίες, αποτέλεσμα αντιγραφής λαθών, μεταλλαγών και επανασυνδυασμών. Για να πάμε από τα πρώτα μονοκύτταρα έμβια πλάσματα στους ανθρώπους σαν κι εμάς, χρειάστηκαν, όπως μας είπαν, εκατομμύρια τυχαίες γενετικές αλλαγές για ένα διάστημα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ετών. Αυτό οδήγησε κορυφαίους επιστήμονες που υποστηρίζουν την εξελικτική θεωρία, ό πως ο Στίβεν Γκουλντ (Stephen J. Gouid), να πουν ότι εάν "παίζαμε ξανά την ταινία" η εξελικτική διαδικασία πι θανότατα δεν θα μας έδειχνε όρθιους ανθρώπους, πιθη-κάνθρωπους ή πίθηκους. Έτσι, είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν εξελιχθεί ανθρωποειδή πλάσματα με τον Δαρβινικό τρόπο κάπου αλλού στο σύμπαν. 

Με άλλα λόγια, το ίδιο το γεγονός ότι υπάρχουν ανθρωποειδή πλάσματα από άλλα μέρη του σύμπαντος είναι ένα καλό επιχείρημα κόντρα στις σύγχρονες Δαρβινικές εξηγήσεις για την καταγωγή του ανθρώπου σε αυτόν τον πλανήτη.

Έχοντας κάνει την σύνδεση των ευρημάτων που αναφέρθηκαν στην εκπομπή "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου" με την θεωρία των αρχαίων αστροναυτών, μπορούμε πλέον να εξετάσουμε τις παθιασμένες αντιδράσεις των επιστημόνων στο πρόγραμμα. Οι αντιδράσεις αυτές ισοδυναμούν με την ύπαρξη κάποιου "φίλτρου γνώσεων".

Στο βιβλίο μου "Απαγορευμένη Αρχαιολογία" δεν αναφέρω μόνο τα στοιχεία για την εξαιρετική παλαιότη τα του ανθρώπου αλλά και τις διαδικασίες μέσω των οποίων κυρίαρχες ομάδες  στην επιστήμη εξαιρούν τα στοιχεία αυτά από την επιστημονική επιχειρηματολογία και τα αποκρύπτουν από το κοινό. Οι διαδικασίες αυτές, στις οποίες περιληπτικά αναφέρομαι σαν "το φίλτρο γνώσεων", είναι ένας ισχυρός παράγοντας στο να κρατάει ορισμένα είδη στοιχείων σχετικά άγνωστα.
Στη περίπτωση της εκπομπής, η διαδικασία φιλτραρίσματος γνώσεων άρχισε να λειτουργεί ακόμα στα γυρίσματα του φιλμ. Πρότεινα στους παραγωγούς να τραβήξουν πέτρινα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στα ορυχεία χρυσού της Καλιφόρνια-κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα. Τα γεωλογικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα αντικείμενα αυτά είναι ηλικίας περίπου 50 εκατομμυρίων ετών. Τα τεχνουργήματα φυλάσσονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Φοίβη Χιρστ (Phoebe Hearst Natural History Museum) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Οι αντιδράσεις των υπευθύνων του μουσείου είναι ενδιαφέρουσες.

"Στην αρχή μας είπαν ότι δεν έβρισκαν χρόνο", μου έγραψε ο παραγωγός Μπιλ Κόουτ σε ένα γράμμα του (τον Αύγουστο του 1996). "Τους απαντήσαμε ότι είχα με άφθονο χρόνο και μπορούσαμε να περιμένουμε για τρεις ή τέσσερις μήνες". Οι υπεύθυνοι απάντησαν με ένα γράμμα στο οποίο υποστήριζαν ότι είχαν έλλειψη χρημάτων και προσωπικού. Οι παραγωγοί είπαν ότι θα πλήρωναν όλα τα έξοδα για την μεταφορά των τεχνουργημάτων από την αποθήκη για την κινηματογράφηση συμπεριλαμβανομένων και των υπερωριών των εργατών. Το μουσείο αρνήθηκε αυτή την προσφορά. Οι παραγωγοί συνέχισαν να ψάχνουν για άδεια μέσω διάφορων καναλιών. "Φτάσαμε μέχρι τον υπεύθυνο των δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου", μου εξήγησε ο Μπιλ στο γράμμα του, "αλλά φαίνεται ότι η διευθύντρια του μουσείου είχε πει την τελευταία της λέξη, και αυτή ήταν: "Όχι."
"Μια παρόμοια κατάσταση προέκυψε όταν προσπαθήσαμε να πάρουμε άδεια για να κινηματογραφήσουμε το σύμπλεγμα των πυραμίδων στο Τεοτιχουάκαν (Teoti-huacan), κοντά στην πόλη του Μεξικού", γράφει ο Μπιλ Κόουτ. "Προσεγγίσαμε, ακολουθώντας όλες τις τυπικές διαδικασίες, τον υπεύθυνο γι' αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο. 

Ήθελε να του υποσχεθούμε ότι δεν θα κάναμε καμία αναφορά για UFOs ή για το ότι διαστημάνθρωποι έχτισαν την πυραμίδα. Σκέφτηκα ότι αυτό ήταν λίγο περίεργο, αλλά εφόσον δεν είχαμε τέτοια πρόθεση, του απάντησα με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν θα υπαινισσόμασταν κάτι τέτοιο. Τότε απαίτησε ένα πλήρες αντίγραφο του σεναρίου. Του είπα ότι δεν είχαμε γράψει ακόμα την σκηνή, αλλά εκείνος επέμενε".

"Καθίσαμε μερικές ώρες και γράψαμε το προσχέδιο ενός κειμένου στο οποίο θα περιλαμβανόταν και η θεωρία του Χίου Χάρλεστον του Νεώτερου (Hugh Harleston Jr.), ενός αξιοσέβαστου ερευνητή, ο οποίος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γωνία κλίσης της μιας πλευράς της Πυραμίδας του Ήλιου ήταν ευθυγραμμισμένη -ακριβώς στις ίδιες μοίρες - με το γεωγραφικό πλάτος, όπως και ο προσανατολισμός της πυραμίδας στο νότιο ημισφαίριο (ένα εύκολα επαληθεύσιμο γεγονός). 

Επομένως, η ανατολή πάνω από την πυραμίδα στον εαρινό ισημερινό θα έριχνε αμέσως μια σκιά πάνω από αυτή την πλευρά, κάνοντας την έτσι ένα είδος τεράστιου ρολογιού. Ενδιαφερόμασταν να επιδείξουμε τις εξελιγμένες γνώσεις των αρχαίων. Αλλά μας αρνήθηκαν την άδεια να φέρουμε κάμερες στον αρχαιολογικό χώρο, ακόμα και να πετάξουμε από πάνω με ελικόπτερο, παρ' όλο που ήμασταν πρόθυμοι να πληρώσουμε όλα τα απαραίτητα δικαιώματα και είχαμε περάσει και από τις αρχαιολογικές αρχές και από τις μεξικανικές κινηματογραφικές αρχές... Οι καλοί, γνωστοί μας φίλοι, συνεχίζουν να έχουν ισχυρό έλεγχο γύρω από τις πληροφορίες που απειλούν να ανατρέψουν την κατεστημένη άποψη".

Η διαδικασία φιλτραρίσματος της γνώσης, η οποία άρχισε με τα γυρίσματα του προγράμματος "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου", συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση όταν προβλήθηκε στο κοινό. Το αντι-Δαρβινικό μήνυμα της εκπομπής ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες αντέδρασαν τόσο οργισμένα. Απ' ότι γνωρίζω, η μετάδοση του από το NBC τον Φεβρουάριο του 1996 ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο έβγαλε στον αέρα ένα πρόγραμμα που αμφισβητούσε τις Δαρβινικές εξηγήσεις για την καταγωγή του ανθρώπου. Αυτό αιφνιδίασε την επιστημονική κοινότητα.

Η έκπληξη είναι φανερή στο ακόλουθο απόσπασμα από το "Science", ένα περιοδικό το οποίο εκδίδεται για τους επιστήμονες από την Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science - 8 Μαρτίου του 1996, σελ. 1357):
"Οι ισχυρισμοί των οπαδών της θεωρίας της δημιουργίας - για τη μικρή ηλικία της Γης, για το ότι τα απολιθώματα διαψεύδουν την θεωρία της εξέλιξης - συνήθως εξοργίζουν τους βιολόγους. 

Αλλά, αυτή η οργή, ωχριά μπροστά στο ξέσπασμα αγανάκτησης, που εκδηλώνεται βασικά μέσω του Internet, από την Κυριακή το απόγευμα, στις 25 Φεβρουαρίου, όταν ένα μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ένα "αφιέρωμα" το οποίο υπαινισσόταν ότι οι άνθρωποι συνυπήρχαν με τους δεινόσαυρους και ότι το επιστημονικό κατεστημένο κρατούσε μυστικά τα στοιχεία".
Παραθέτω ορισμένα δείγματα - από μια αναφορά του B.C. Video στις 4 Μαρτίου του 1996 - της "αγανάκτησης" της επιστημονικής κοινότητας που ξέσπασε στο Internet:

"Νομίζω ότι θα πρέπει να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη γι' αυτή την εκπομπή. Ήταν φρικτή... Ειλικρινά, είστε ή ηλίθιοι ή ψεύτες..." (D.L.,colorado.edu).

"... το μη - επιστημονικό κοινό που παρακολούθησε αυτές τις ανοησίες μπορεί να επηρεαστεί και όντως να τις πιστέψει και να ψηφίσει πολιτικούς που επίσης θα τις πιστεύουν". (J-K., Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Νέου Μεξικού).
"Είναι όλα ένα μάτσο βλακείες και η συμβουλή μου είναι να μη ξαναμιλήσετε". (B.D. Πανεπιστήμιο Γέηλ).
"Συνιστώ στους ανθρώπους να γράψουν στο NBC και να διαμαρτυρηθούν για την παρουσίαση αυτής της εκπομπής σαν ντοκιμαντέρ". (A.D. Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν)
"Θα έπρεπε να σας αποκλείσουν από όλες τις εκπομπές". (J.J., ALCI)

Για ποιο λόγο αντέδρασαν οι επιστήμονες με τέτοιο μένος στην εκπομπή: "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου";

Ένας λόγος είναι ότι θέλουν να ελέγχουν το μυαλό των σπουδαστών τους.
Το Εθνικό Κέντρο για την Επιστημονική Εκπαίδευση (National Center for Science Education) είναι αφιερωμένο στο να κρατήσει τον Δαρβινισμό σαν βασικό δόγμα στα  αμερικανικά σχολεία. Στο ίδιο άρθρο του "Science" που αναφέρεται παραπάνω, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Εκπαίδευση παραπονέθηκε ότι τα τηλέφωνα στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού του χτυπούσαν συνεχώς από καθηγητές που δυσκολεύονταν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των μαθητών τους που είχαν δει την εκπομπή.

Μια άλλη ανησυχία, που πρόσεξα καθώς μελετούσα τα εκατοντάδες μηνύματα στο Internet, ήταν ο φόβος μεταξύ των επιστημόνων ότι τελικά, προγράμματα σαν το "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου" θα είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των κρατικών κονδυλίων για ορισμένα είδη επιστημονικής έρευνας που υποστήριζαν τον Δαρβινισμό. Η ανησυχία αυτή αντικατοπτρίζεται στο μήνυμα από τον J.K που ανέφερα προηγουμένως.

Οι αντιδράσεις στην εκπομπή επεκτάθηκαν και σε ατομικές εκφράσεις της αρνητικής άποψης ορισμένων στους παραγωγούς. Ο Δρ. Τζιμ Φόλεϊ (Jim Foley) οργάνωσε μια καμπάνια επιστολών προς τους παραγωγούς του NBC και τους σπόνσορες του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της Coca-Cola, των McDonalds, της Olive Garden, της Toyota, της Chevron, της Kellogs, της J.C. Penney, της Honda, των Wendy's, της General Motors, της LensCrafters, της Folger's Coffee και της Μ&Μ Candy. Πολλά από τα μηνύματα των επιστημόνων στο Internet, ήταν επίσης έντονα αποδοκιμαστικά και για το βιβλίο "Απαγορευμένη Αρχαιολογία", το οποίο παρουσιάστηκε στην εκπομπή. Αλλά ένας από τους συμμετέχοντες στην δημόσια συζήτηση στο Internet (ο Ντ.Τ. Μίλλερ, 1 Απριλίου του 1996) παρατήρησε: "Φαίνεται ότι οι περισσότεροι από όσους δυσφημίζουν το βιβλίο δεν το έχουν διαβάσει. Θα μπορούσε οποιοσδήποτε να μου πει πως δύναται κάποιος να διατυπώνει μια έγκυρη κριτική για ένα βιβλίο που δεν έχει διαβάσει; (Ναι, εγώ το έχω διαβάσει)".

Κάποιες από τις συζητήσεις στο Internet που αφορούσαν στο βιβλίο σχετίζονταν με τις μυστηριώδεις μεταλλικές, επιχάρακτες, σφαίρες που ανακαλύφθηκαν από μεταλλωρύχους στην Νότια Αφρική σε ορυκτά κοιτάσματα ηλικίας άνω των δύο δισεκατομμυρίων ετών.. Στην απουσία κάποιας καλής δικαιολογίας για το πως μπόρεσαν να σχηματιστούν τέτοια αντικείμενα με φυσικό τρόπο, παραμένει ανοικτή η πιθανότητα να είναι προϊόντα κάποιου είδους ανθρώπινης διάνοιας. Μερικές από τις σφαίρες προβλήθηκαν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του NBC.

Στο Internet, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ήταν φυσικά "κράματα" και ότι τέτοια πράγματα είναι πολύ κοινά και έχουν αυλακώσεις. Αλλά όταν τους προκάλεσα να μου στείλουν φωτογραφίες δειγμάτων σφαιρικών μεταλλικών κραμάτων με αυλακώσεις που διατρέχουν τον» ισημερινό τους, δεν ανταποκρίθηκε κανείς.

Εάν η επιστημονική κοινότητα σοκαρίστηκε όταν προβλήθηκε το πρόγραμμα για πρώτη φορά, φανταστείτε τις αντιδράσεις τους όταν είδαν τον τίτλο που ακολουθεί, από ένα δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε στο Internet από το NBC, με ημερομηνία 29 Μαΐου του 1996: "Το πρόγραμμα "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου" προκάλεσε αντιδράσεις... πανεπιστημιακοί καθηγητές θέλουν την παύση κάθε δημόσιας προβολής του αφιερώματος... Το πρόγραμμα που τολμά να αμφισβητήσει τις κατεστημένες απόψεις για τον προϊστορικό άνθρωπο θα ξαναμεταδοθεί στις 8 Ιουνίου από το NBC". To NBC χρησιμοποιούσε τις αντιρρήσεις των επιστημόνων για να προωθήσει ακόμα μια αναμετάδοση του προγράμματος!
Το κείμενο του δελτίου τύπου δήλωνε: "Η εκπομπή του NBC "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου" πυροδότησε παθιασμένες διαμάχες στην ακαδημαϊκή κοινότητα όταν μεταδόθηκε την πρώτη φορά το Σάββατο, στις 8 Ιουνίου (8.00 - 9.00 μ.μ.). Καθηγητές και ανθρωπολόγοι από ορισμένα από τα πιο φημισμένα κολέγια και πανεπιστήμια της χώρας εξέφρασαν έντονες απόψεις γύρω από ορισμένες από τις θεωρίες του αφιερώματος, οι οποίες έθεταν υπό αμφισβήτηση τις κατεστημένες πεποιθήσεις για την καταγωγή του ανθρώπου. Το πρόγραμμα παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία, και εισηγείτο την εκδοχή ότι ο άνθρωπος μπορεί να έκανε την διαδρομή από την Λίθινη Εποχή στον πολιτισμό παραπάνω από μία φορά, ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι απλώς ο τελευταίος σε αυτόν τον κύκλο, και ότι η Δαρβινική θεωρία της εξέλιξης έχει πολλές ατέλειες".
Στο δελτίο τόπου αναφέρθηκαν και τα λόγια του παραγωγού Μπιλ Κόουτ: "Στόχος μας ήταν απλά να παρουσιάσουμε στο κοινό στοιχεία τα οποία πρότειναν μια εναλλακτική άποψη για μερικές από τις πιο παραδεκτές θεωρίες. Αμφισβητήσαμε θεμελιώδη ζητήματα τα οποία αυτοί (ορισμένοι επιστήμονες) θεωρούσαν ότι δεν θα έπρεπε να αμφισβητούμε. Σε τελική ανάλυση, ο κόσμος είναι μεγαλύτερος απ' όσο μπορούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες και μερικοί από αυτούς θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι τα ξέρουν όλα.
"Περιμέναμε ορισμένες αντιδράσεις όταν ετοιμάζαμε την εκπομπή", συνεχίζει ο Κόουτ, "αλλά κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος για τις απίστευτες κραυγές διαμαρτυρίας από μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Ενώ πολλοί θεατές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων επιστημόνων, επαίνεσαν την παραγωγή σαν ένα μεγάλο κατόρθωμα και μια συνεισφορά στην δημόσια εκπαίδευση, πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν, οργή και αποδοκιμασία".

Ο Δρ. Τζερέ Λιπς (Jere Η. Lipps), ένας παλαιολοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, έστειλε ένα e-mail στον παραγωγό Μπιλ Κόουτ στις 30 Μαΐου του 1996 (στέλνοντας αντίγραφα και σε διάφορες ομάδες συζητήσεων στο Internet):

"Εκτιμώ την πρόωρη ειδοποίηση του δελτίου τύπου σας για την επαναπροβολή της εκπομπής "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου". Σας παρακαλώ μπορείτε να μου δώσετε μία λίστα με τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στους οποίους στέλνετε τα δελτία τύπου σας; Όπως φαντάζεστε, μου προκαλεί απέχθεια το γεγονός ότι εσείς και το NBC θα παρουσιάσετε για άλλη μια φορά αυτό το πρόγραμμα, υπονοώντας ότι έτσι λειτουργεί η επιστήμη στην Αμερική. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε προς τιμήν σας, αλλά ούτε και προς τιμήν του NBC ή των χορηγών σας. Καταλογίζει στους επιστήμονες ένα μεγάλο βαθμό άγνοιας, ως προς το πως δουλεύει η επιστήμη. Φαίνεται πως πιστεύετε ότι οι επιστήμονες διαφωνούν με τις θεωρίες που παρουσιάστηκαν. Αυτό δεν ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις, γιατί τα πάντα μέσα στο πρόγραμμα έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από την αναγνωρισμένη επιστήμη. Παραποιείτε την διαδικασία της επιστήμης -αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό και επιζήμιο. Μπορώ πάντοτε να διορθώσω τις κακές ιδέες των σπουδαστών μου, αλλά το να προσπαθήσω να τους μάθω έναν έξυπνο τρόπο για να ζήσουν την ζωή τους σε αυτή την επιστημονική κοινωνία είναι πολύ δύσκολο, όταν η τηλεόραση προωθεί μια απατηλή άποψη για το πως δουλεύει η επιστήμη.

"Εκπλήσσομαι που το NBC θα ξαναπαρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα σαν επιστημονικό. Μια ορθή επιστημονική παρουσίαση των ίδιων θεμάτων θα ήταν και χρήσιμη και ψυχαγωγική για τους θεατές του. Καθώς εσείς είστε ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του, καταλαβαίνω την επιθυμία σας να χρησιμοποιήσετε τις αντιρρήσεις μας για να το προωθήσετε για άλλη μία φορά. Πάντως, είναι ένας αξιοθρήνητος τρόπος για να βγάλεις χρήματα, όταν η ειλικρίνεια είναι πολύ καλύτερη και πολύ πιο κερδοφόρα".

Όσον αφορά στην ειλικρίνεια ελπίζω να μην ξεγελάει κανέναν το γεγονός ότι ήταν κάτι άλλο, πέρα από το αντι-Δαρβινικό μήνυμα του "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου", που προκάλεσε τόσο σφοδρές αντιδράσεις από τον Λιπς και τους υπόλοιπους. Εκείνοι αποδοκίμασαν τις θεωρίες που παρουσιάστηκαν. Επίσης, το πρόγραμμα έδωσε και μια πολύ καλή περιγραφή του πως πραγματικά λειτουργεί η επιστήμη (τουλάχιστον το αυστηρά Δαρβινικό κομμάτι της) στην πράξη. Οι αυστηροί Δαρβινιστές προσπαθούν με αθέμιτους τρόπους να εμποδίσουνμια σοβαρή αναζήτηση των αμφιλεγόμενων στοιχείων.

Την ίδια μέρα που έστειλε το γράμμα στον Μπιλ Κόουτ, ο Λιπς έκανε αυτή την γενική έκκληση στους επιστήμονες: "To NBC προτίθεται τώρα να ξαναδείξει την επιστημονική παρωδία του, "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου", χρησιμοποιώντας τις αντιρρήσεις μας για να το διαφημίσει. Πρόκειται για μια κάκιστη υπηρεσία στο κοινό και αποτελεί μια παραποίηση των αντιρρήσεων των επιστημόνων... Εάν ανησυχείτε για την επιστήμη στην Αμερική, πείτε στον τοπικό σας σταθμό του NBC, στο NBC και τους διάφορους χορηγούς του,  ότι  αντιτίθεστε στον χαρακτηρισμό αυτού του προγράμματος σαν επιστημονικό. Η Αμερική πρέπει να γίνει έξυπνη και εμείς μπορούμε να κάνουμε την διαφορά".

Άλλοι πρότειναν μποϊκοτάζ, όπως φαίνεται και σε αυτό το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στις ομάδες συζήτησης για αρχαιολόγους και ανθρωπολόγους του Internet, από τον Σ. Γουντ (C. Wood) στις 31 Μαΐου του 1996: "Γνωρίζει κανείς ποιοι είναι οι σπόνσορες; Θα ήθελα να αρχίσω από τώρα το μποϊκοτάζ. Υπάρχει πάντα η αμυδρή πιθανότητα, μερικοί από αυτούς να αποσυρθούν". Άλλοι πρότειναν την άσκηση πίεσης στην Τζένεραλ Ελέκτρικς, την εταιρία στην οποία ανήκει το NBC.
Δέκα ή είκοσι χρόνια πριν, η εκστρατεία εκφοβισμού που εξαπολύθηκε από τον Λιπς και τους άλλους αυστηρούς Δαρβινιστές της επιστημονικής κοινότητας θα ήταν αρκετή για να εμποδίσει το NBC από την επανα-προβολή του προγράμματος, ή, ακόμα χειρότερα, θα πίεζαν το NBC να βάλει έναν Δαρβινιστή να υπαγορεύσει στο κοινό το πως θα πρέπει να δει το πρόγραμμα. Το γεγονός ότι το NBC είχε το κουράγιο να αντισταθεί στον εκφοβισμό και είχε αρκετό θάρρος να χρησιμοποιήσει τις διαμαρτυρίες των Δαρβινιστών για να προωθήσει την αναμετάδοση του - αμετάβλητου - πρωτότυπου προγράμματος, είναι ένα καθησυχαστικό σημάδι ότι η πνευματική ελευθερία ζεί και βασιλεύει στην Αμερική.

Αλλά, οι εκπρόσωποι της "ορθόδοξης" επιστήμης δεν έβλεπαν τα πράγματα έτσι. Πίστευαν ότι το NBC θα έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά επειδή τόλμησε να μεταδώσει για δεύτερη φορά την εκπομπή. Στις 17 Ιουνίου του 1996, ο Δρ. Άλισον Πάλμερ (Dr. Allison Palmer), πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών της Καμβρίου Περιόδου, έγραψε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communications Commission), την κρατική υπηρεσία η οποία χορηγεί άδειες στις τηλεοπτικές εταιρίες: "To e-mail αυτό είναι μια αίτηση προς την Ο.Ε.Ε. να ερευνήσει και, ελπίζω, να επιπλήξει δριμύτατα την Εθνική Εταιρία Μεταδόσεων (National Broadcasting Company - NBC) για την εξαιρετικά κερδοσκοπική και ανεύθυνη δημοσιογραφία η οποία βλάπτει σοβαρότατα την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε να έχει το κοινό σε υλικό το οποίο διαφημίζεται σαν αξιόπιστο από ένα μεγάλο κανάλι... 

Το περασμένο Φεβρουάριο προέβαλαν μία εκπομπή, που ονομαζόταν "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Toυ Ανθρώπου", για την οποία ισχυρίστηκαν ότι είχε επιστημονικό υπόβαθρο και έλαβαν μαζικές αρνητικές αντιδράσεις από υπεύθυνους επιστήμονες που αντιπροσώπευαν αναρίθμητους κλάδους της επιστήμης. Κατόπιν αυτής της αντίδρασης... επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τις αντιδράσεις της ευυπόληπτης και αξιόπιστης επιστημονικής κοινότητας για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θεατών, διανέμοντας δελτία τύπου στα οποία υπονοούσαν ότι το περιεχόμενο της εκπομπής τους ήταν επιστήμη την οποία το 'κατεστημένο' δεν ήθελε να μάθει το κοινό".
Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι το "κατεστημένο" όντως δεν ήθελε να παρουσιαστεί το περιεχόμενο της εκπομπής του NBC στο κοινό και το γράμμα του Πάλμερ στην Ο.Ε.Ε. αποτελεί ένα εξαίσιο παράδειγμα.

Ο Πάλμερ συνέχιζε: "Τουλάχιστον, θα πρέπει να ζητηθεί από το NBC να απολογείται, στις ζώνες μεγάλης ακροαματικότητας, στο κοινό για μια επαρκή χρονική περίοδο, ώστε το κοινό να λάβει το μήνυμα ότι εξαπατήθηκε. Επιπρόσθετα, ίσως θα έπρεπε να επιβληθεί ένα πρόστιμο στο NBC, έτσι ώστε να βρεθεί ένας αρκετά σημαντικός πόρος για την χρηματοδότηση της δημόσιας επιστημονικής εκπαίδευσης".

Η προσπάθεια του Πάλμερ να βάλει την Ο.Ε.Ε. να τιμωρήσει το NBC απέτυχε, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι έγινε μία τέτοια προσπάθεια, μας λέει κάτι. Αξίζει να σημειώσω ότι αντίγραφα της επιστολής του Πάλμερ στάλθηκαν στους παράγοντες του NBC, και διανεμήθηκαν ευρέως σε επιστήμονες στις ομάδες συζήτησης του Internet.

Η πρωτοφανής καμπάνια εκφοβισμού του εξαπολύθηκε από τον Πάλμερ, τον Λιπς και την κουστωδία τους, είναι η ζωντανή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι φανατικοί Δαρβινιστές (σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους επιστήμονες). Ο Δαρβινισμός είναι μια ιδεολογία την οποία οι φανατικοί Δαρβινιστές υπερασπίζονται με αντιεπιστημονικά μέσα (στο κάτω-κάτω, τι το επιστημονικό υπάρχει στο να προσπαθείς να εκφοβίσεις ένα τηλεοπτικό δίκτυο για να μην μεταδώσει μια εκπομπή;)

Ο Δαρβινισμός είναι μια θεωρία η οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί με τα συνηθισμένα επιστημονικά μέσα. Είναι απλώς ένα αντικείμενο πίστης. Και οι υποστηρικτές αυτής της πίστης νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να το επιβάλουν σε όλους και να φιμώνουν οποιονδήποτε μιλάει εναντίον του στο κοινό. Οι φανατικοί Δαρβινιστές θα ήθελαν το μονοπώλιο πρόσβασης στην σκέψη του κοινού. Ευτυχώς δεν το έχουν και ελπίζω να μην το έχουν ποτέ.

Λοιπόν, ναι, υπάρχει ένα φίλτρο γνώσεων. Και ένας τρόπος με το οποίο δουλεύει, είναι η απαγόρευση της δημοσίευσης στοιχείων για την απίστευτα μακραίωνη ιστορία του ανθρώπου, κυρίως γιατί τα στοιχεία αυτά έχουν αρνητικές συνέπειες για το Δαρβινικό δόγμα.
Σημειώσεις του συντάκτη:

-  Ο Μάικλ Κρέμο πρόκειται να μιλήσει στο Συνέδριο του NEXUS το 1998 στο Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, στις 25-26 Ιουλίου.

-  "Απαγορευμένη Αρχαιολογία: Η Κρυφή Ιστορία της Ανθρώπινης Φυλής", του Μάικλ Κρέμο και του Ρίτσαρντ Τόμσον, εκδόθηκε το 1993 από την Govardhan Hill Publishing, Badger, CA, USA (ISBN 0-9635309-8-4).

-  Περισσότερα τεκμήρια των αντιδράσεων των επιστημόνων για την εκπομπή "Η Μυστηριώδης Καταγωγή Του Ανθρώπου" και του βιβλίου "Απαγορευμένη Αρχαιολογία", μπορείτε να βρείτε στο καινούριο βιβλίο του Μάικλ Κρέμο, "Ο Αντίκτυπος της Απαγορευμένης Αρχαιολογίας" (Forbidden Archaeology's Impact), το οποίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της Αμερικής από την άνοιξη. Το βιβλίο εκδόθηκε από την ΒΒΤ Science Books και διανεμήθηκε στις ΗΠΑ από την Torchlight Publishing, τηλ (310) 837 8466, 1800-HIDDEN-1, φαξ (310) 837 3363.

Περιοδικό Nexus Ιούλιος 1998

1 σχόλιο:

  1. Εχουν βρεθεί δηλαδή ανθρώπινα απωλιθωματα στο προκαμβριο;
    Αν ναι κανείς επιστήμονας η όχι δεν μπορεί να αμφισβητήσει το εύρημα!!!
    Εστω και ένα μικρό ανθρώπινο απολιθωμα αν έχει βρεθεί
    Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα περί εξωγηινης προέλευσης της ζωής ισχυει ότι ισχύει για κάθε επιστημονική θεωρία; Απαιτούνται αποδείξεις.Σιγουρα είναι εξαιρετικά απίθανο να μην υπάρχει αλλού ζωή.Το βέβαιο είναι ότι όπου και να παρουσιάστηκε ακολούθησε κάποια δαρβινικου τύπου εξελικτική διαδικασία και το αποτέλεσμα ως τώρα είναι αυτό που αντικριζουμε σαν στιγμιότυπο εμείς σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails